De Nationale Archeologiedagen 2024 konden niet beter beginnen… Op vrijdag 14 juni heeft een groep kleuterridders van Basisschool Aventurijn uit Houten ons geholpen om het kasteel te verdedigen en te veroveren. Heer Ghiselbertus en Bisschop Gwijde waren er zelf ook bij. Het was wel spannend maar gelukkig is het goed afgelopen. De Goyse vrede werd getekend bij een beker limonade.

Deze belegering is een speelse versie van een echte strijd tussen de bisschop van Utrecht en de heer Ten Goye. Op 29 mei 1317 leidde die tot inname van het kasteel door de troepen van de bisschop, diezelfde dag nog gevolgd door zijn plotselinge overlijden. De soldaten van Ten Goye zagen hun kans schoon en heroverden onmiddellijk het kasteel. 

Dit spel werd op 14 juni voor het eerst gespeeld met deze groep kleuters uit Houten. Vanaf nu willen we dit spel aanbieden aan alle basisscholen in de gemeente Houten. Ook op deze manier willen we de kinderen uit onze regio kennis laten maken met de regionale geschiedenis in hun eigen achtertuin, één van de doelstellingen van onze Stichting. Dit initiatief wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdrage van onze sponsoren en donateurs, waarvoor onze grote dank.